Pages

Sunday, 25 May 2014

YUMMYYYY RESEPI BEST,,, MEE SEGALA MEE....

Assalammualaikum ..apa khabar? hihih hari ni tak sharing pasal vitamin tapi pasal masakkan yang sedap , ... boleh buat resepi berbuka puasa nanti hihihi.... sambil makan vitamin ,,kita pun kene juga ambil makanan yang berkhasiat ..... bagi anda yang rasa bosan dengan nasi apa kata sesekali cuba masakkan berasaskan mee ni..yummmyyyy.. 


* Mi Hokkien.

Bahan-bahan:

2 sudu besar Minyak masak 
1 sudu besar Bawang putih cincang 
200g Kubis, dipotong 1 cm 
1 sudu besar Perencah pati Ayam 
3 cawan Air 
500g Mi Kuning 
Sedikit Bawang goreng 
1 sudu teh Tepung jagung, digaul dengan 1 sudu besar air 

Bahan-bahan A: 
100g Udang, dibersih dan dikupas kulit 
100g Sotong, dibersih dan dipotong gelang 
100g Filet ayam, dihiris 
1 keping Kek ikan, dihiris 

Bahan-bahan B (perencah): 
1 sudu besar Kicap pekat 
½ sudu teh Serbuk Lada Putih. 

1 sudu teh Garam 

Hidang bersama: Sambal belacan

Cara Menyediakan: 
(1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan
air dan perencah pati ayam biar mereneh.

(2) Tambah masuk kubis dan mi kuning. Kacau sebati & reneh selama
beberapa minit. 

(3) Masukkan bahan-bahan (A) bersama dengan bahan-bahan (B). Bubuh air tepung jagung.


(4) Hias dengan bawang goreng dan hidang panas dengan sambal belacan.



* MEE BANDUNG

Bahan-bahan:
500g Mee kuning dicelur 
200g Tulang lembu/ayam direbus (untuk jadikan stok) 
100g Udang hidup/Sotong 
100g Sawi 
7 cawan Air 
½ cawan Sos tomato 
2 biji Telur 
1 sudu besar Perencah pati ayam 
Secukup Garam 
Secukup Gula 
Secukup Minyak untuk menumis

X: dikisar halus
½ cawan Udang kering 
20 tangkai Cili kering 
10 ulas Bawang merah 
3 ulas Bawang putih 
3 sudu besar Kacang goreng, dikisar 
2 batang Serai, dititik 
1 biji Keledek, direbus dan dikisar

Cara Menyediakan: 

(1) Panaskan minyak, tumis (X) hingga wangi kecuali keledek.

(2) Masukkan air rebusan daging, udang dan biarkan mendidih. 

(3) Tambahkan sos tomato, perencah pati ayam, garam dan gula serta keledek.

(4) Biarkan mendidih baru masukkan sawi dan telur.

(5) Hidangkan dengan mee kuning, hirisan cili merah, bawang goreng dan limau nipis.


* Kuey Tow Ladna.

Bahan-bahan : -
• Sebungkus kuey teow -basuh, toskan kemudian perap dengan kicap manis sebentar.Kemudian di goreng tanpa minyak .
• 15 ekor udang
• Isi ayam
• Daging
• 4 ulas bawang putih - di tumbuk
• 3 sudu makan sos tiram
• 2 sudu makan sos ikan
• 1 kiub pati ayam
• 5 biji cili api - ditumbuk
• sedikit lada hitam / putih - di tumbuk
• 1 biji Lobak Merah - dihiris
• seikat sawi - dipotong
• sedikit tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air utk memekatkn kuah
• Bawang goreng dan daun sup untuk hiasa.
Cara-cara
1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kekuningan dan naik bau..Kemudian masukkan ayam dan daging yg dipotong kecil.
2. Bila ayam & daging dah masak, masukkan sos tiram dan sos ikan... goreng seketika. Kemudian masukkan air.
3. masukkan kiub ayam dn biarkan mendidih seketika..kemudian masukan lobak merah terlebih dahulu.
4. masukkan udang, cili padi, sawi, lada hitam/putih tumbuk dan garam.
5. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
6. setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama kueh teow panas-panas
7. taburkan bawang goreng, daun sup dan limau nipis...



* Kuey Tiow Kungfu.

Bahan A
400 gm kuey teow 
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm Lobak merah [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ] 
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah 
garam
minyak

Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan goreng kuey tiow yang telah digaul bersama telur dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan. 
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan lobak merah.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas kuey tiow dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas

* Kuey Tiow Kantonis.

• Bahan-bahan : -

1 pkt Kuey Tiow ( dicelur )
isi ayam,udang dan sotong ( terpulang nak banyak mana )
2 keping fish cake dipotong nipis
1/2 biji lobak merah dibelah dua dan ptg menyerong
2 tangkai sawi ( dipotong )
sedikit kobis ( dihiris halus )
3 biji telur dipukul
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tpg jagung dibancuh dgn skit air
1/2 sudu teh minyak bijan
2 ulas bawang putih dicincang
1500ml air
1 sudu teh lada sulah

• Cara Penyediaannya : -

1. Tumis bawang putih sampai garing.masukan air sebanyak 1500ml.
2. Masukan lobak merah,isi ayam,udang,sotong dan fish cake.biarkan sampai melegak.
3. bila dah melegak masukkan sos tiram,lada sulah,tpg jagung dan telur.
4. kacau perlahan-lahan supaya telur dan tpg tidak berketul-ketul.
5. masukan sayur sawi,kobis,minyak bijan,garam dan gula secukup rasa.
6. Letakkan kuey tiow atas pinggan dan curahkan kuahnya.


JANGAN LUPA AMBIL LECITHIN DAN HERBLAX SELEPAS MAKAN YE,,,,, BOLEH PECAHKAN SEMULA LELEMAK TADI 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAHSIA WANITA DI SINI~~

RAHSIA WANITA DI SINI~~