Pages

Thursday, 30 May 2013

MAKANAN YANG PERLU DI ELAKKAN SEHINGGA BAYI BERUMUR 2 TAHUN

Makanan perlu di elakkan sehingga bayi berusia 2 tahun
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
semakin bayi anda membesar semakin dia berminat mahu mencapai dan merasa makanan yang anda makan.anda kuga semakin tidak sabar untuk memperkenalkan makanan yang baru kepada anak anda.

tapi perlu di ingat ,tidak semua makanan sesuai untuk bayi aanda kerana ada antara makanan belum lagi sesuai dengan sistem penghadaman bayi anda yang belum matang dan juga boleh membawa kepada masalah alahan.tercekik juga adalah antara sebab kenapa sesetengah makanan tidak sesuai di makan oleh bayi anda.penting untuk anda tahu makanan yang perlu di elakkan..

makanan yang perlu di elakkan :baru lahir hingga 6 bulan.
~semua makanan pejal:
sistem penghadaman bayi belum dapat menghadam makanan pejal dengan sempurna.

makanan yang perlu di elakkan :4 hingga 12 bulan
~garam ,gula dan rempah yang pedas dan kuat.
sistem penghadaman bayi belum bersedia.anda mungkin menghadapi masalah memberi anak anda makan makanan yang berkhasiat jika anak anda diperkenalkan dengan rasa manis gula terlalu awal.

makanan yang telah diproses:
~sup,sayur dan buahan dalam tin mempunyai kandungan garam dan gula yang tinggi.

putih telur:
~bayi boleh makan kuning telur tetapi anda perlu tunggu sehingga bayi berumur sekurang-kurangnya setahun untuk memberinya putih telur kerana risiko alahan putih telur adalah tinggi.

Buah-buahan Citrus:
~mosimage) buah-buahan dan just citrus seperti buah oren,lemon dan anggur boleh menyebabkan alahan terhadap bayi bawah setahun terutamanya jika terdapat sejarah alahan dalam keluarga.buah-buahan citrus juga mengandungi asid yang tinggi dan boleh menyebabkan ruam yang pedih.

Madu:
Walaupun madu sangat berkhasiat tetapi ia tidak sesuai untuk bayi berumur bawah setahun kerana boleh menyebabkan "botulism" yang membawa kepada maut!.

{mosimage} kacang ,mentaga kacang:
selain daripada risiko alahan kepada kacang yang sangat  tinggi ,kacang boleh menyebabkan bayi tercekik terutamanya mentegs kacang.

susu lembu,susu kambing,susu soya dan semua produk susu yang tidak dipasteur:
teruskan dengan susu ibuu atau susu formula sehingga bayi setahun.bayi masih belum boleh menghadam protein dalam susu lembu dan kandungan mineral yang tinggi boleh merosakkan buah pinggang bayi.ia juga tidak mempunyai semua khasiat yang bayi perlukan .produk susu lain seperti yogurt dan keju boleh di ambil hanya jika tiada sejaran alahan terhadap susu lembu dalam keluarga.


Makanan laut:
makanan laut terutamanya yang bercankerang antara makanan yang mempunyai risiko alahan yang tinggi.

Air kopi ,teh sebarang jenis minuman berkafein dan juga minuman berkarbonat,jus buah pekat:
cairkan dahulu jus buah dengan nisbah jus:air adalah 1:10 .

Gandum dan produk gandum:
kebanyakkan bayi boleh menerima gandum(dalam bijiran,roti atau biskut) di dalam diet mereka apabila umur 6-8 bulan tetapi anda boleh tunggu sehingga umurnya setahun jika  anda risau akan masalah alergi.

Lain-lain makanan yang mungkin bayi alah:
tunggu sehingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung,soya,coklat.jika sejarah alahan adalah teruk ,tunggu sehingga 3 tahun.

Makanan Yang Perlu Di elakkan :12  bulan hingga 24 bulan
~susu rendah lemak
bayi/kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan lebih lemak dan kalori untuk pertumbuhan dan pembesaran.selepas umurnya 2 tahun.andaboleh mula memberi susu rendahh lemak jika anak anda terlebih berat,berbincang dengan doktor anda seelok-eloknya.

Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah:
tunggu sehingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung,soya,coklat jika sejarah alahan teruk tunggu sehingga 3 tahun.




CARA YANG BETUL MEMBERI BAYI MAKAN

Assalammualaikum...hello...namaste...vanakkam ,,,,hmm bahasa cina je kurang hihi (jangan marah ye)..ok kali ni sy nak share tentang cara memberi makanan pada bayi...
CARA BETUL MEMBERI BAYI MAKAN

1~Anak berada dalam keadaan selesa
~pangku bayi anda semasa memberinya makan.tinggikan sedikit bahagian kepala supaya dia dapat makan dgn lebih selesa.unntuk menjaga kebersihan pakaian bayi gunalah bib.

2~makanan yang sesuai
~makanan pertama yang anda perkenalkan kepada bayi mestilah lembut dan tidak terlalu berperisa.biasanya pada peringkat permulaan,bayi akan lebih senang menerima bubur nasi kerana tekstur dan rasa yang seakan susu.

3~Tidak terlalu panas
~makanan bayi tidak terlalu panas dan tidak pun terlalu sejuk.cukuplah sekadar suam-suam.selain itu jangan suapkan terlalu banyak makanan pada satu-satu masa.beri anak anda makan sedikit demi sedikit.cara ini akan memudahkan anak untuk belajar menelan makanan dan dalam masa yang  sama belajar menggunakan sudu dan bukan melalui botol susu.

4~bersabar 
~pertama kali memberi anak makan memang memerlukan kesabaran yang tinggi.anak anda tidak mudah menerima makanan yang diberi,mungkin sebab dia belum biasa untuk makan.jadi ambillah masa.

5~Jaga kebersihan 
~pastikan semua peralatan yang digunakan termasuklah makanannya bersih daripada sebarang kekotorann untuk mengelakkan bayi anda sakit perut.hal ini perlu dipandang seriusagar bayi tidak berasa serik untuk makan.Ingat memberi anak makan adalah untuk menjadikan mereka lebih sihat dan bukan mendapat penyakit.

6~pastikan bayi betul-betul lapar ketika itu
~Ramai berpendapat waktu terbaik untuk memberi bayi makan ialah selepas mereka bangun tidur pada waktu pagi .mungkin di antara pukul 10 pagi hingga 11 pagi.ketika ini biasanya bayi akan rasa lapar .agar bayi tidak terkejut dan rasa lebih selamat,beri mereka minum sedikit susu dahulu sebelum meneruskannya dengan memberi makan.

***INFO***
masa terbaik untuk memberi anak makan buat pertama kali ialah pada waktu pagi ataupun tengahhari.Anda dinasihatkan agar tidak memperkenalkan makanan baru pada waktu malam kerana ada bayi yg alahan terhadap sesetengah jenis makanan.jika hal ini berlaku pada waktu siang mudahlah bagi anda untuk membawa anak mendapatkan rawatan sewajarnya.


Wednesday, 29 May 2013

BADAN KEMBALI BERTENAGA,BERAT BADAN BERKURANGAN DANN SUSU TIDAK KURANG ~ KEHEBATAN SET 3M~

Assalammualaikum dan hello sy ucapkan buat semua yang sudi follow blog ni ,,,rasa diri kerdil je kerana masih ade yg sudi baca tulisan sy ni :),,,huhu....namun walapun kita saling tidak mengenali tetapi jika boleh berkongsi mana-mana ilmu itu pun di kira seperti bersaudara.....ok hari ni nak tentang set 3M  yang banyak membantu ibu-ibu yang nak kumpul EBM stok...
ingin sy katakan di sini sebagai seorang ibu kita harus lebih kuat dan "degil" sedikit dalam memberi yang terbaik buat si manja....sesetengah ibu cepat give up bile susu kering....sedangkan konsep asas penyusuan demand&supply....setiap anak itu ada rezeki tertentu semasa di lahirkan....jangan putus asa mommy dan ibu sekalian !!!!!!

PETUA BANYAKKAN SUSU
terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan di mana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan.keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap.
sekiranya si ibu menyusukan anak secara eksklusif bermula sebaik shj bayi dilahirkan ,susu akan keluar melimpah-limpah  dan payudara sentiasa penuh ..walapun bayi sedang menyusu ini kerana semasa baru melahirkan (berpantang) badan ibu belum adjust dgn hormon yang dihasilkan.namun setelah beberapa bulan badan ibu sudah adjust sepenuhnya pada hormon dan susu yang dihasilkan akan mengikut keperluan bayi,kalau ibu menyusukan anak secara eksklusif dan anak menghisap kedua-dua belah payudara,makan susu yang terhasil banyak (walaupun tidak sebanyak semasa berpantang) .ada berbagai-bagai cara untuk menambah penghasilan susu badan antaranya:
1~susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar.lebih banyak bayi menyusu lebih banyak susu yang akan terhasil.

2~susukan bayi ppada kedua-dua belah payudara sehingga bayi itu melepaskan puting setelah dia kekenyangan.ini akan merangsang lebih banyak penghasilan susu.

3~jarak antara penyusuan mestilah tidak melebihi 2 jam.susukan sekerap yang boleh berikan bayi peluang untuk mneghisap dari payudara untuk merangsang penghasilan susu.

4~jangan lupa untuk berasa tenang sewaktu menyusukan bayi .ini kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan.dapatkan rehat yang secukupnya.

5~dinasihatkan tidak memberi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal seperti makanan tambahan,jus2,air masak atau buah-buahan ,bayi akan kurang menyusu dan ini sekaligus akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.

6~penghasilan susu juga boleh terjejas akibat pemakanan.bagi memastikan anda makan dengan betul anda boleh melakukan perkara2 berikut:
~ambil hidangan seimbang berpandukan panduan piramid pemakanan.
~banyakkan minum air(digalakkan air kosong suam)sepanjang hari.
~hanya ambil supplement jika dinasihatkan doktor.
~makan pelbagai jenis makanan yang kaya nutrient.

7~amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah Al hujurat dan sapu di kedua belah payudara sambil menyusukan sentiasalah usap rambut bayi atau cium bayi.

KESAN SAMPINGAN JIKA MOMMY'S MENGAMALKANNYA:

~memberi tenaga yang berpanjangan
~memberikan kulit halus dan gebu (baik bayi mahu pun ibu)
~membuatkan susu ibu bertambah pekat.
~menghilangkan parut jerawat
~mengetatkan "miss v " ibu 
~menghilangkan keputihan 
~mengurangkan rambut gugur
~menegangkan payudara
~mengurangkan masalah alahan/resdung
~menguatkan sistem imun ibu dan juga bayi .
~mengurangkan sakit pinggang/kebas kaki tangan.

set 3m mengandungi :
~multivitamin@vitalea
~B complex
~ostematrik
~Alfalfa
~ESP (energizing soy protein)

walapun banyak supplement ni namun kesan amat memuaskan bagi ibu-ibu yang nak memulakan proses mengumpul stok.....bila tengok susu meriah baru lah happy nak pum kan??
di samping berdoa jangan lupa berusaha semoga rezeki kita menjadi murah amin..

testimoni 1


testimoni 2


testimoni 3

mereke semua mendapat aura yang positif kerana sifat tidak berputus asa,,,happy dapat kumpul stok mcm ni kan?
bagi yang kerap out station tu menyusukan anak bukan lagi satu kerisauan.....tapi ingat wajib mengambil air kosong 3 liter sehari dan pum mengikut jadual...

nak order? harga istimewa buat pelanggan mamasihatbabyceria.segala konsultasi akan diberi sepanjang masa ....

pm/add fb:ain naina boleh chat terus dengan sy ;)

like page:MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskaun.

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com

sms/whatsapp:0129773915


*segala testi/penulisan tentang produk yang di kongsi di sini bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*

Tuesday, 28 May 2013

HAPUSKAN KOLESTEROL DENGAN OMEGA GUARD SHAKLEE ~~~~~~

Assalammualaikum...cuaca setiap hari yang  sering berubah membuatkan ramai yang mengalami situasi demam dan selesema...termasuk anak-anak yang masih kecil...sebab itu pengambilan vitamin dan pemakanan seimbang amat penting di titik beratkan....kali ini nak share pasal kolesterol...apa itu kolesterol? bahaya tak?

APA ITU KOLESTEROL?
kolesterol salah satu bahan yang menjadi punca utama kepada masalah penyakit jantung.apabila kandungannya tinggi di dalam darah ia berpotensi melekat pada dinding salur darah.ini akan membuatkan salur darah mengecil dan akhirnya boleh tersumbat,proses ini dikenali sebagai ATHEROSCLEROSIS.sekiranya berlaku pada arteri yang ke jantung,kesannya adalah penyakit jantung.

apabila berlaku di otak kesannya adalah strok.selain dari jantung ,kolesterol juga dikaitkan dengan masalah pendengaran,penglihatan dan juga kecerdasan minda seseorang.semua ini berkaitan dengan ATHEROSCLEROSIS 
gangguan yang menyebabkan penyediaan nutirent dan oksigent yang tidak mencukupi untuk organ2 tersebut.




BAGAIMANA MINYAK IKAN DALAM OMEGA GUARD MEMBANTU?
kebaikkan minyak ikan yang kaya Omega-3 telah diketahui oleh serata dunia.
Omega Guard membekalkan asid lemak Omega-3 berpotensi ultrtulen dengan spektrum penuh yang bergred farmaseutikal.

KEBAIKKAN  OMEGA GUARD SHAKLEE 

1~membantu mengurangkan risiko sakit jantung

satu penyelidikan yang menyokong fakta itu menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak Omega-3 seperti EPA dan DHA  boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari.
satu serving Omega Guard membekalkan 905mg asid lemak OMega-3 EPA dan DHA.

penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak Omega -3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.

2~Ultra tulen dan bergred farmaseutikal
Omega Guard dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak Omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan ikan.

3~Minyak ikan terbaik di dunia
mengandungi satu rangkaina penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dan lain2 lagi.EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

sebab itu di dalam set kehamilan dan set slimming juga ada omega ni kerana omega guard shaklee ni bukan shj dapat menjaga jantung tetapi juga dapat membantu proses penurunan berat,,,anak-anak yang mengambil omega guard juga imuniti mereka lebih terjaga dan yang penting kecergasan  otak mereka .

testimoni 1
pengambilan omega membantu menurunkan kolesterol !!!!


testimoni 2
alhamdulillah pengambilan omega dan mealshake anak beliau kini bebas eczema dan asthma.

testimoni 3
alhamdulillah mak dah tak perlu bergantung pada ubat darah tinggi lagi selepas amik Omega Guard ni...

hmm...nak order?? banyak khasiat yang terkandung di dalam omega guard ni terutama nya untuk ibu hamil ia membantu proses pembinaan sel otak bayi dan perkembangan sel otak janin,,bagi ibu menyusu pula khasiat Omega akan disalurkan melalui susu ibu jadi susu ibu kaya dengan DHA...

pm/add fb:ain naina boleh terus chat dengan sy segala konsultasi akan diberi sepanjang masa ....

like page :MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskuan....hanya untuk pelanggan mamasihatbabyceria.;)

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com

sms/whatsapp:0129773915


*segala testi/penulisan tentang produk yang di kongsi di sini bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*

Sunday, 26 May 2013

ESP BANTU TURUNKAN BACAAN KENCING MANIS !!!!~~~~~~~

Assalammualaikum..alhamdulillah dapat kembali berblog hihi kerana cuti sempena cuti sekolah sibuk dengan persiapan anak buah suami nak kawin ahad ni...umur anak buah suami pulak setahun saje lebih muda dari ku kikiki...
kali ni nak share pasal hot seller hot produk shaklee apa lagi ESP  la....walaupun tiada promosi esp tetap menjadi jualan terlaris kenapa????....
sebab orang nak cantik =esp
nak kulit gebu halus=esp
nak susu banyak=esp
nak sihat bertenaga sentiasa=esp
nak .....nak..nak...semua pilih esp.......hari ni nak share cite salah sorang custemer yang mengamalkan esp untuk banyakkan susu tetapi kesannye lain pulak jadi nye..hihi

testimoni 1
yeah!!! inilah kesannye jika mengamalkan esp secara konsistens...kulit cantik,yang kendur jadi tegang,yang kasar jadi halus....kenapa esp shaklee terbaik?
kerana esp shaklee adalah NON-GMO dan esp shaklee menyediakan 9 asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleha badan manusia.

apa itu asid amino?
protien terdiri daripada lebih 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protien yang berbeza mengikut keperluan protien dan enzim yangdiperlukan oleh tubuh manusia.

ESP shaklee ini merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.ia diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.sangat sesuai untuk semua peringkat umur (tua/muda).manakala kandungan Glisemik (G I)yang rendah iaitu 39 menjadikan ia sesuai juga untuk penghidap kencing manis.

testimoni 2
alhamdulillah pengambilan esp+b com+ zinc secara konsistens kencing manis telah turun.....

testimoni 3

susu makin pekat,esp membantu membuat susu makin pekat,komfem baby terlebih kenyang kiki..

Mengapa protein ni penting sangat.??
sebab protein adalah bahan utama dalam pembentukkan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta pomponen utama kepada hormon manusia.maka setiap organ kita memerlukan protien .kekurangan protien menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit,masalah lebihan air yang tinggi,masalah penghadaman.pendek kata sel kita memerlukan makanan jadi makanan sel adalah protein jika sel kita sihat cukup makan maka sel jadi sihat la jika sel jadi sihat secara aotomatik akan dapat kesan mcm testimoni kt atas tu la..


nak order? boleh order dengan sy dan harga? 
tentulah istimewa buat custemer mamasihatbabyceria.:)

pm/add fb:ain naina boleh chat terus dengan sy

like page:MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskaun ;)

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com

sms/whatsapp:0129773915


*segala testi/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*



Friday, 24 May 2013

CARA KETATKAN MISS V ~~~

Assalammualaikum...malam ni rasa nak share tentang petua ketatkan miss v lak..hihii...yela bukan apa kita sebagai wanita tidak kira sudah berkahwin atau pun belum   kawin  penjagaan bahagian ituuu yang penting...kebanyakkan orang sudah lupa petua ni kerana banyak sangat produk-produk yang sudah tersedia hari ini...
bagi yang mengetahui khasiat daun sireh ni bukan shj untuk dikunyah oleh nenek moyang kite hihi tapi banyak lagi khasiat nye....tips dari sy sendiri dan ini mak sy yang ajarkan tiap kali lepas datang uzur basuh miss v dengan air ramasan daun sireh tadi selepas membuang air dan minum air kunyit....arkkk,,,,glupp...tak tertelan rasa nye...tapi demi nak sihat ku telan jua seperti ibu ku....hihi..
taraaaa.. ni lah ibu ku yang disayangi bersama adik perempuan ku ke 4 pada hari komwokesyen nye baru-baru ini..ibu ku dah berusia 47 tahun dah dan anak 12 orang ,,hihihi,,,...segala petua ini ku ambil dari ibu ku...
manjakani juga ade khasiat nye tersendiri tau,,,cara buat nye:

~rebus 3 biji buah manjakani dengan 2 cawan  air sampai mendidih dan airnya bertukar menjadi coklat pekat.gunakan air itu untuk mencuci bahagian faraj.amalkan setiap hari.

~ambil sebiji buah manjakani .masukkan ke dalam nasi yang sedang mendidih,bila nasi telah kering,ambil buah manjakani tersebut dan potong kecil-kecil semasa masih lembut dan makan bersama nasi yang masih panas..amalkan selalu..

~rebus buah manjakani .air rebusannay di minum bukan shj elok untuk mengetatkan miss v tetapi elok juga untuk melangsingkan badan dan untuk awet muda.

pernah dengar latihan kemutan miss v?
~amalkan membuat latihan kemutan faraj setiap pagi.caranya dengan kemut faraj anda seolah-olah anda sedang menahan kencing selama 7 saat .lakukan selama 20 kali setiap hari.

khasiat daun inai,pegaga ,daun limau purut dan pinang muda.

~pinang muda ditumbuk untuk mendapatkan airnya yang pekat.ambil daun inai,pegaga dan daun limau purut secukupnya dan ditumbuk serta diperah untuk dapatkan air yang pekat.campur kedua-dua jenis air ni.ambil cotton bud dan celupkan ke dalam air ini.celupkan cotton bud ini ke dalam miss v .amalkan setiap hari semasa mandi petang sehingga miss v terasa benar-benar ketat.
petua sy sekarang di samping petua yang ibu sy bagi adalah alfalfa hihihi....yang best lagi alfalfa ni bertindak seperti kacip fatimah...

why sy love sangat alfalfa ni??
hihi hanya orang yang amalkan mengetahui rasa nye...hihihi...apa yang pasti alfalfa shaklee adalah:

~SENTIASA SELAMAT
~DILULUSKAN KKM
~TIADA PERASA TIRUAN
~YANG PENTING HALALAN TOYYIBAH...

***huhu kebahagian rumah tangga kita juga terletak pada kesihatan dalaman kita***



Thursday, 23 May 2013

TIPS MEMBELI BAJU SI MANJA

Assalammualaikum.....kali ini sy nak share tentang tips memilih pakaian anak-anak kita....biasanya ibu la yang paling teruja dalam bab2 memilih baju anak ni hihi betul tak?
Bagaimana cara nak pilih baju anak ni? adakah nak yang cantik berbunga-bungaan? nak yang simple je? huhu,,,komfem pening lalat ni hihihi....senang je mommys...

lazimnya selepas bayi lahir banyak kenalan menghadiahkan baju bayi buatnya,selalunya baju yang diterima bersaiz kecil berbanding bayi anda yang cepat membesar...jom ikuti tips ketika membeli baju buat si kecil anda ::

MUDAH DIBASUH DAN WARNA TIDAK LUNTUR
dalam tempoh beberapa minggu,saiz baju bayi akan berubah.oleh itu beli  baju yang mudah dibasuh dan fabrik yang selesa.jika beli baju yang berwarna pastikan warna tidak mudah tanggal apabila dibasuh. 

PENGALIRAN UDARA
umum mengetahui lima bulan pertama bayi membesar dengan cepat.keadaan ini membuatkan baju bayi kelihatan baru kerana hanya digunakan beberapa kali shj.cari baju bersaiz besar untuk memberikan keselesaan kepada si kecil ketika memakainya.malah ia membantu pengaliran udara dengan baik dan mampu mengelakkan ruam.

BERSAIZ BESAR
kadang kala sukar mencari saiz baju bayi lelaki yang agak besar berbanding baju bayi perempuan.apabila kesuntukkan masa masa atau tiada pengetahuna mengenai kedai berdekatan,anda terus membeli baju sikecil sekadar "tangkap muat" akibatnya baju si kecil hanya boleh dipakai beberapa bulan shj.sebaiknya beli baju bersaiz besar supaya tahan lama.

MUDAH DIPAKAI DAN DITANGGALKAN 
jenis baju berbutang adalah dicadangkan untuk bayi berusia 5 bulan pertama.baju jenis ini mudah dipakai dan ditanggalkan .bagi bayi pra-matang pastikan baju yang ddibeli dilengkapi topi untuk melindungi kepalanya daripada udara sejuk.

MASIH BOLEH DIPAKAI
jika anda merancang untuk memiliki bayi lagi baju bayi yang tidak muat dan masih elok perlu disimpan di tempat yang kering dan dibungkus dengan kemas untuk mengelakkan daripada gigitan tikus .jika perlu letakkan pewangi supaya baju tidak berbau ketika dalam simpanan anda.

AKHIR SEKALI PILIH KAIN KAPAS
kulit bayi lembut dan sensitif.pemilihan jenis fabrik iaitu 100% kapas membantu mengelakkan daripada masalah kulit kepada bayi.jenis kain kapas yang mudah menyerap peluh memberi rasa nyaman kepada si kecil.





GLA REBUTAN WANITA YANG INGIN HAMIL ~~~

Assalammualaikum.....alhamdulillah suka dengar  ramai custemer yang mengambil GLA COM ni kebanyakkan sudah hamil...syukur pada ALLAH swt yang memberi rezeki ni...pasti hati setiap wanita yang berjaya merasai kehamilan ini hati pasti  dipenuhi kebahagiaan....
disamping mengamalkan set kesuburan semestinya pengambilan makanan juga memainkan peranan penting ke arah kesuburan ...jom kita semak apa makanan tersebut?

AIR~sangat penting bagi kesihatan badan dan kesuburan seseorang.sebaiknya minum air mineral atau air yang ditapis.dicadangkan minum 8 liter air sehari semalam.

SAYUR SAWI~mengandungi banyak vitamin2,zat besi/iron dan antioxcidan yang penting bagi kesihatan dan kesuburan.folic penting untuk penetasan telor yang baik kualiti mencegah kecacatan bayi serta mengurangkan risiko gugur.

SAYUR2 BERWARNA KUNING,ORANGE DAN MERAH~mengandungi banyak vitamin2 dan antiaxidant untuk mencegah penyakit dan meningkatkan kesuburan.

KOBIS,CARROT,BROKOLI,KACANG HIJAU,KELEDEK MERAH~mengandungi banyak zat dan khasiat yang boleh membetulkan kitaran haid,menyeimbangkan hormon subur dan seterusnya meningkatkan kesuburan.

PAPAYA,JAMBU BATU,BUAH NAGA,SEMANGKA BUAH LIMAU NIPIS/KASTURI ~kaya dalam kandungan vitamin2 khususnya vitamin c yang penting untuk kesihatan dan kesuburan.
gla menjadi rebutan setiap wanita yang ingin hamil,,,kenapa??

gla ini membantu mengatur kembali kitaran haid,,ye jika kitaran haid tunggang terbalik bagaimana nak hamil kan?
gla juga menurunkan kolesterol dan membantu meningkatkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan .ia juga membantu melegakan sindrom PMS seperti senggugut, dan membantu melegakan kesakitan dan kekejangan.

gla ni bukan shj untuk kesuburan tetapi jugee untuk yang nak cantik berseri dari dalam tau,,,,,jom tengok testimoni ni

testimoni 1


testimoni 2

Dengan kuasa berjaya hamil.....bagi anda yang ingin hamil seeloknya mulakan mengambil vitamin b se awal 3 bulan lagi sebelum hamil.....semoga semua berjalan lancar...

testimoni lagi CLIK SINI...

nak order? harga best untuk pelanggan mamasihatbabyceria....

pm/add fb:ain naina boleh chat terus dengan sy ...segala konsultasi akan diberi setelah membuat pembelian dengan mamasihatbabyceria.

like page:MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskaun...

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com

sms/whatsapp :0129773915

*segala testi/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*

Wednesday, 22 May 2013

SIMPTOM KEHAMILAN YANG ANDA TIDAK BOLEH ABAIKAN

Assalammualaikum...semua mommys yang sedang hamil atau sudah hamil atau merancang untuk hamil lagi jom kita share 16 simptom kehamilan yang tidak boleh anda abaikan ....
tidak kira berapa banyak yang telah anda baca atau bincangkan dengan ibu2 lain mengenai kehamilan anda,masih lagi sukar untuk anda mengetahui samaada apa yang anda alami semasa hamil ini adalah normal atau pun tidak.

berikut adalah simptom-simptom yaang perlu anda risaukan,jika anda sedang mengalami salah satu daripada masalah berikut,hubungilah doktor anda dengan segera.

sakit bahagian abdomen
sakit yang teruk atau rasa mencucuk-cucuk pada bahagian abdomen atau atas perut,sama ada disertai loya atau muntah atau pun tidak,boleh jadi merupakan petanda bagi beberapa perkara .anda mungkin mengalami:
~ketakcernaan yang teruk
~jangkitan virus dalam perut
~keracunan makanan.
sekiranya anda kin dalam separuh masa kedua kehamilan ,kesakitan ini mungkin juga menandakan praeklampsia iaitu satu masalah serius yang memerlukan rawatan segera.


sakit bahagian bawah perut

sakit yang teruk di satu sisi atau kedua-dua sisi perut boleh jadi petanda beberapa perkara.ligamen anda mungkin tertarik dengan kuat atau ia mungkin tanda:
~kehamilan ektopik
~keguguran
~kelahiran pramatang
~fibroid menyusut dan berdarah. 

demam
jika anda demam dengan suhu melebihi 37.5 darjah c tetapi tanpa simptom flu atau selesema ,hubungi doktor anda pada hari yang sama.
jika suhu melebihi 39 darjah c,hubungi doktor anda dengan segera.anda mungkin mempunyai jangkitan .doktor anda akan memberikan antibiotik dan menasihatkan anda supaya berehat.jika suhu anda melebihi 39 darjah c bagi jangka masa yang lama,ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan anda.


Gangguan penglihatan
hubungilah doktor anda sekiranya dalam separuh masa kedua kehamilan anda mengalami:
~penglihatan berganda
~penglihatan kabur
~penglihatan malap
~ternampak tompok2 bersinar
~ternampak cahaya terang yang berlangsung lebih daripada dua jam.simptom2 tersebut boleh jadi tanda-tanda praeklampsia.

Bengkak tangan dan tapak kaki
ramai ibu mengandung akan mengalami bengkak semasa kehamilan dan dalam kebanyakkan kes ,ini tidak perlu dirisaukan,tetapi jika simptom ini teruk atau berlaku tiba2 dan disertai dengan sakit kepala atau gangguan penglihatan ia mungkin simptom praeklampsia.

Sakit kepala yang teruk dan tidak hilang-hilang
 jika anda mengalami sakit kepala yang lebih dari dua atau tiga jam ,bersama dengan gangguan penglihatan dan bengkak yang berlaku tiba2 pada tangan ,muka dan mata anda,anda mungkin mengalami praeklampsia.

Pendarahan faraj
pendarahan ringan(spotting)tanpa kesakitan mungkin normal proses implantasi iaitu apabila emboria melekat pada uterus pada awal kehamilan ataupun pendarahan penebusan (breakthrough bleeding) namun anda masih perlu menghubungi doktor anda jika anda mengalami pendarahan semasa kehamilan kerana ini boleh jadi menunjukkan komplikasi yang serius.
~pendarahan yang berbeza daripada normal haid anda(lebih banyak atau sedikit dan berwarna gelap) disertai kesakitan teruk pada satu sisi abdomen boleh jadi tanda kehamilan ektopik(kehamilan di luar rahim).
~pendarahan yang banyak terutamanya apabila disertai sakit belakang atau abdomen boleh dikaitkan dengan keguguran atau berpotensi untuk gugur.
~dalam peringkat akhir kehamilan ,pendarahan menunjukkan plasenta praevia,koyakan plasenta atau kelahiran pramatang ( kelahiran yang bermula sebelum minggu ke 37).

keluar cecair daripada faraj
keluarnya cecair daripada faraj sebelum minggu ke 37 bermakna membran anda telah pecah awal .doktor anda pasti mahu anda dimasukkan ke hospital supaya anda boleh mendapatkan rawatan untuk mencegah jangkitan dan membuat persediaan untuk kelahiran pramatang.

selepas 37 minggu ,anda mungkin akan mula proses pelahiran.hubungi doktor anda untuk berbincang mengenai pilihan anda jika pelahiran tidak bermula dalam 24 jam.
Peningkatan rasa dahaga
jika anda tiba2 dahaga tetapi kurang membuang air kecil ,ini mungkin tanda penyahhidratan atau diabetis kehamilan (diabetis gestasi) keduanya meningkatkan risiko komplikasi bagi anda dan bayi anda.

Sakit semasa membuang air kecil
sakit semasa membuang air kecil disertai dengan suhu badan tinggi,menggigil dan sakit belakang mungkin tanda2 jangkitan saluran kencing.jumpalah doctor anda akan dirawat dengan antibiotik.

Muntah yang teruk 
muntah lebih daripada dua hingga tiga kali sehari akan menyahhidratkan dan melemahkan anda tanpa membahayakan bayi anda.anda perlu hubungi doktor anda jika anda mengalami muntah yang teruk dan berterusan(hiperemesis gravidarum) kerana mungkin anda perlu dimasukkan ke hospital.

Pengsan atau pening
ini mungkin tanda yang nada tidak cukup makan pada hari itu tetapi ia juga bermakna anda mungkin mempunyai tekanan darah rendah.ramai wanita berasa pening-pening lalat semasa kehamilan.jika pengsan hubungilah doctor anda selepas sedar semula untuk memastikan tiada masalah.

Pergerakkan bayi semakin perlahan
tiada pergerakkan atau pergerakkan bayi anda perlahan lebih daripada 24 jam selepas minggu ke 21 mungkin petanda yang bayi anda tertekan.jika anda sedar bahawa bayi anda kurang bergerak daripada biasa ,hubungikah doktor anda.
KEgatalan seluruh badan pada peringkat akhir kehamilan 
simptom2 ini menunjukkan masalah berkaitan hati seperti obstetrik kolestasis .jika anda mengalami obstetrik kolestasis,anda mungkin juga mengalami jaundis,dengan kencing berwarna gelap dan najis yang pucat.

kegatalan adalah normal kerana kulit anda meregang untuk menyesuaikan keadaan dengan bayi anda yang sedang membesar tetapi lebih baik jika anda membuat pemeriksaan ,terutamanya jika kegatalan itu teruk pada waktu malam dan melibatkan tapak kaki dan tangan anda.

Anda jatuh atau terhentak pada perut
jatuh tidak selalunya membawa bahaya tetapi hubungi doktor anda pada hari yang sama dan jelaskan apa yang berlaku.jika anda tergelincir ditangga dan tulang punggung anda tercedara,anda tidak perlu risau bayi anda selamat dilindungi oleh uterus dan cecair amnion.

walaubagaimanapun ,komplikasi mungkin berlaku dalam sesetengah kes.jika anda mengalami kontraksi,rembesan cecair atau sebarang pendarahan ,hubungilah doktor dengan segera atau pergi ke hospital terdekat.

Anda rasa "tidak begitu sihat"
jika anda tidak pasti mengenai satu simptom,tidak berasa seperti biasa atau tidak selesa,percayalah dengan perasaan anda dan hubungilah doktor anda.jika terdapat masalah anda akan dirawat dengan segera,jika tiada masalah anda akan berasa lega.

berbual dan berkongsi lah kebimbangan anda dengan wanita-wanita lain yang dalam peringkat kehamilan yang sama dengan anda.....

berukhuwah itu banyak hikmah nye ;)


ALFALFA TEMAN SEJATI WANITA ~ RASA SEPERTI PENGANTIN BARU ~~

Assalammualaikum....apa khabar semua mommys atau bakal mommy dan bakal abi.....hihihi...semoga sentiasa dalam keadaan sihat selalu....alhamdulillah masih lagi sy mampu menulis blog ni walaupun dah tengah2 malam ni...syukur Allah swt masih memberikan kudrat ini amin...
selalu kita dengar Alfalfa ni salah satu milk boster untuk ibu menyusu tapi sebenarnya ia lebih dari itu...buat yang sudah mengenali alfalfa ni memang tahu akan khasiatnye...sy sendiri mengamalkan alfalfa ni sampai sekarang dari masa berpantang lagi....alhamdulillah keputihan semakin kurang dan ada yang kata alfalfa ni seperti kacip fatimah hihi yupp itu betul kerana alfalfa ni herba ...nak suami makin sayang boleh ambil alfalfa ni..hihi.

Alfalfa
alfalfa adalah tumbuhan yang menyerap pelbagai vitamin dan mineral di dalam bumi.selain menjadi pilihan "milk booster" alfalfa juga bertindak untuk memulihkan keputihan ,juga membantu menghasilkan sejenis cecair yang diperlukan ketika hubungan intim bersama suami.alfalfa juga bertindak seperti kacip fatimah mengetatkan bahagian sulit wanita dan memberikan keselesaan ketika haid.alfalfa juga bertindak menyingkirkan  toxic dari dalam badan dan mencegah sembelit dari berlaku kerana peratusan fiber di dalamnya.

Apa yang best ??
Antara khasiat bagi hubungan keintiman suami isteri :
mengandungi phytoestrogens yang menyebabkan ia mempunyai khasiat seperti kacip fatimah untuk meraapatkan bahagian intim wanita.meningkatkan libido atau keinginan untuk bersama dan membantu mengurangkan keputihan.

jika anda seorang yang mengalami allergy makan atau resdung memang elok ambil alfalfa ni in shaa allah akan membantu mengurangkan rasa gatal.....alfalfa membantu menyahkan toxic dari badan jadi bagi yang nak kurus dan nak buang angin dari badan juga elok di ambil.

bagi ibu yang menyusu juga alfalfa membantu memperbanyakkan lagi penghasilan susu kerana ia salah satu milk booster jadi ibu dapat manfaat 2 dalam 1 la susu banyak dan mengeratkan lagi keintiman suami isteri hihi.

testimoni 1


testimoni 2


semua mereka mendapat kesan yang positif,,,,best kan alfalfa ni ,,banyak lagi khasiat nye yang kita tidak tahu....
nak order??harga termurah menanti buat pelanggan mamasihatbabyceria je....

pm/add fb:ain naina boleh chat terus dengan sy....

like page:MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskaun.....ade promosi tiap bulan ni,,,:)

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com

sms/whatsapp:0129773915

*segala testi/penulisan tentang produk yg dikongsi di sini bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*

Tuesday, 21 May 2013

ATASI MORNING SICKNES DENGAN SET KEHAMILAN SHAKLEE ~~~~

Assalammualaikum  alhamdulillah bulan ni saje ade ramai kawan-kawan ku bergelar ibubapa,,,tahniah  di ucapkan ye semoga menjadi ibubapa yang terbaik....tentunya bagi seorang wanita yang hamil pasti tidak terlepas dari alahan atau morning sicknes huhu (teringat masa mula hamil dulu ) ,,bila alahan semakin teruk pasti nya sedikit sebanyak menganggu rutin harian kita lebih-lebih lagi kalau ibu tu berkerjaya...mana nak urus anak2,makan minum suami dan anak2 ,kerja rumah...aduhhh hai suami tolonglah para isteri di saat mereka tengah alahan tu,,,,
kebanyakkan wanita mengandung akan mengalami alahan dalam 3 bulan pertama,walau bagaimanapun ada sesetengah individu akan mengalami alahan yang berlanjutan sehingga bersalin.
 bagi wanita yang mengalami alahan semasa mengandung akan sedikit sebanyak merasai kesannya pada rutin seharian.ada yang terpaksa menukar perancangan harian untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini,malah ada yang terpaksa bercuti dari kerja kerana alahan yang terlalu teruk.


kesan alahan terhadap kesihatan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
secara amnya alahan dalam jangka masa pendek tidak akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi.jika alahan anda terlalu teruk sehingga apa yang dimakan akan dimuntahkan kembali ,bayi berkemungkinan akan berkurangan nutrisi untuk perkembangannya dan kesihatan ibu akan terjejas.tambahan lagi ibu akan mengalami dehidrasi(kekurangan air dalam badan),simptom dehidrasi ialah pening2,dahaga dan air kencing sedikit daripada biasa.jika anda mengalami simptom2 ini anda memerlukan rawatan dengan segera.ibu  yang mengalami dehidrasi biasanya akan diberi cecair dan supplement tambahan melalui drip.

Cara mengatasi alahan

makanan 
~apabila anda sedar di waktu pagi makan krekar atau biskut dan rehat selama 15 minit,kemudian barulah bangun.
~bangun perlahan-lahan dan jangan baring selepas makan.
~kerap makan snek atau hidangan dalam kuantiti yang kecil supaya perut tidak kosong.
~makan apa saja anda mahu tapi elakkan mengambil makanan pedas,berlemak dan bergoreng.
~jika tidak tahan dengan bau yang kuat ketika memasak ,buka tingkap dan kipas.lebih baik jika orang lain yang masak.
~makan makanan yang sudah sejuk berbanding makanan pedas kerana makanan yang sudah sejuk kurang baunya.
~hidu bau limau nipis,limau kasturi atau halia boleh meredakan perut yang berasa sebu atau tidak selesa.
~elakkan mengambil kafien dan merokok.

~dan yang terakhir ialah dengan mengambil set kehamilan untuk ibu kekal cergas dan bertenaga walapun kurang makan.


fungsi supplement :

vitalea wiht iron formula:bertindak sebagai multivitamin,vitalea shaklee sememangnya telah dilengkapi dengan kandungan zat besi bagi memenuhi keperluan ibu mengandung.hasilnya badan akan sentiasa merasa sihat kerana si ibu mendapat segala nutrisi yang diperlukan ketika hamil.

vitamin c:penting sebagai menyokong kesihatan jantung ,meningkatkan imuniti badan,keutuhan sel serta kesihatan mata,gusi,tulang,otot dan pembuluh darah.

B complex:membantu meningkatkan kandungan sel darah merah dan hemoglobin ,mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan badan bagi menggantikan nutrisi vitamin B yang telah hilang termasuk folat yang penting dalam perkembangan bayi yang sihat.

boleh juga ON ADD esp,ostematrik dan omega guard:

~ostematrik (kalsium):juga amat baik untuk masalah simpul biawak,sakit pinggang,belakang,lenguh kaki tangan.
~energy soy protein:amat bagus untuk ibu yang mengalami  alahan kerana esp memberi tenaga yang berpanjangan.
~omega guard :minyak ikan yang kaya dengan DHA membantu perkembangan otak bayi dan juga mengawal kolesterol dalam tubuh ibu.

peringatan
~~~~~~~~
~elakkan pengambilan vitalea bersama-sama dengan ostematrik kerana kalsium akan melemahkan penyerapan zat besi.
~elakkan pengambilan vitalea bersama-sama dengan susu kerana susu mengandungi kalsium.
~pesakit THALASSEMIA TIDAK BOLEH mengambil vitalea kerana mengandungi zat besi.


tetsimoni 1

testimoni 2
hb cantikkk lepas consume multivitamin@vitalea !!!!

lagi testimoni CLIK SINI....

jadi mommys yang hamil  tidak perlu risau lagi jika lepas ni ada alahan dengan set kehamilan shaklee ni in shaa allah akan dapat membantu memberi kecergasan semasa mengandung.....
mesti ramai yang bertanya "selamat ke ambil produk ni ?"
yela semasa hamil mesti kita berhati-hati dalam mengambil supplement ni...supplement shaklee adalah selamat di ambil oleh ibu hamil kerana ia sentiasa selamat,sentiasa semulajadi dan halal yang penting ia di luluskan kkm...

nak order set kehamilan ni?? harga tentunya best untuk pelanggan mamasihatbabyceria ;)..

pm/add fb:ain naina boleh chat dengan sy terus ;)...segala konsultasi akan diberi setelah membuat pembelian dari mamasihatbabyceria.

like page:MAMA sihat baby ceria untuk informasi terkini dan harga diskaun ;)

emelkan kepada:ainaina1@gmail.com

sms/whatsapp:0129773915

*segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukanlahh bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAHSIA WANITA DI SINI~~

RAHSIA WANITA DI SINI~~