Pages

Sunday, 27 January 2013

TIPS MAKANAN BUAT IBU HAMIL DI BULAN PUASA~

Assalammualaikum,,,,heehe mcm lari topik je hari ni,,,,walaupun bulan puasa lambat lagi tapi tidak salah untuk sy menaip entri pasal berpuasa kerana berpuasa tidak semestinya   di bulan ramadhan kan?,,,,,,hari ni nak bagi tips pasal ibu hamil tapi boleh berpuasa juga di bulan ramadhan asalkan tidak memudaratkan....


teringat sewaktu mula-mula hamil ainul tahun 2011 masa tu sedang berpuasa memang alahan cukup teruk...memang kuat betul hihihi,,,sampai tak lalu makan,minum,,,.bagi ibu-ibu hamil anda masih boleh berpuasa andai tidak memudaratkan kesihatan dan kandungan  anda...

antara makanan yang terbaik buat ibu hamil yang berbuka puasa::~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~ambil 3 biji kurma dan jus (bagus untuk menormalkan semula tahap gula yang rendah dalam darah).

~susu atau yogurt yang rendah lemak.

~sup yang jernih atau ada sedikit ayam dan daging.

~ambil sepinggan salad atau ulam sebagai hidangan pembuka selera.

~protein daripada ayam,daging atau ikan,lentil,kacang pis atau kekacang.

~boleh juga ambil karbohidrat kompleks daripada nasi beras perang dan roti bijiran penuh dan yang penting banyakkan sayuran.

****elakkan hidangan berlemak tinggi untuk mencegah pertambahan berat,pengambilan makanan kurang berkhasiat dan mengalami ketakcernaan.******


bersahur penting bagi ibu hamil 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bersahur sangat penting jika anda berpuasa.ia akan mengekalkan tahap tenaga anda pada waktu siang.jadi jangan tinggalkan sahur kerana ia dapat membekalkan anda nutrien2 penting dan tenaga yang anda perlukan untuk kekal cergas pada waktu siang.ia juga akan mengurangkan simptom2 kelaparan seperti sakit kepala dan mengantuk.


antara hidangan yang sesuai untuk ibu hamil::
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~nasi beras perang dan roti bijiran penuh dengan kari atau kurma cair.
~bijiran berserat tinggi atau bran dengan susu skim rendah lemak.
~buahan termasuk kurma dan pisang.

***elakkan meminum teh semasa sahur kerana ia boleh membuat anda ternyahhidrat.****

perhatian ye ibu-mommys jika anda jenis yang suka mengambil kopi//teh semasa berbuka atau bersahur lebih baik jika digantikan dengan jus buahanan segar tapi bukan minuman bergas tau....minuman smoothie yang mengandungi susu yogurt,ais dan buahan adalah minuman yang menyegarkan dan ia membekalkan banyak keperluan buahan harian anda.sup sayuran pula membolehakn anda makan sayuran berbeza dan memberi vitamin,mineral dan serat tambahan dalam diet anda .

untuk mengekalkan kesihatan semasa berpuasa,ibu hami boleh amalkan tips-tips di atas semasa makan dan selepas berbuka puasa,kemudian bangun dan berjalan-jalan.lakukanlah aktiviti2 ringan.
~elakkan makan pada lewat malam sebelum tidur tetapi pastikan anda bangun dan makan sahur,
~minum   air banyak selepas berbuka dan sebelum bersahur untuk mengelakkan nyahhidrat.


untuk menambahkan lagi tenaga bagi ibu yang hamil pengambilan esp boleh meningkatkan dan melindungi janin di dalam kandungan agar terus mendapat nutrisi....

kebaikkan esp 
~~~~~~~~~~


~ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukkan sel.
~protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh kita,terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
~memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama.
~diperlukan untuk kuku,rambut dan kulit sihat.
~membantu sistem ppertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
~salah satu milkbooster bagi ibu menyusu.
~membantu mengekalkan kepejalan otot (amat baik untuk payudara yang anjal).
~glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.




mealshake
~~~~~~~

~ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap .rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanilla tapi dalam bentuk serbuk.

~mealshake shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokkan 'easy-on-the-go meal' kerana penyediaannya yang begitu mudah dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrien keperluan harian.

~mealshake ini juga sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tidak boleh duduk diam.sesuai untuk juga buat mereka yang tidak sempat ambil sarapan pagi dan hidangan yang seimbang.juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplement dalam bentuk pil terutamanya warga tua.

~membekalkan sekurang-kurangnya 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

~sumber yang kaya dengan kalsium,fibre dan protein.

~pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.

~rasa french vanilla yang enak boleh diminum begitu shj atau di campurkan minuman lain seperti susu,milo,horlick atau minuman jus.


jadi bagi ibu hamil yang mengambil esp atau mealshake di bulan puasa anda tidak perlu risau lagi kalau takut keletihan sepanjang hari!!!!!!!.kerana esp dan mealshake mampu memberi tenaga sepanjang hari anda,,,,

jom order hari ni dan dapat free gift :).

pm/add fb :ain naina boleh kita chat.

like page:MAMA sihat baby ceria untuk dapat informasi  dan harga diskaun...

no..telefon:0129773915.

emelkan kepada:ainnaina1@gmail.com.




*segala penulisan/testi tentang pproduk yang dikongsi di atas bukanlah bertujuan merawat,menyembuh atau mendiagnos apa jua penyakit*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAHSIA WANITA DI SINI~~

RAHSIA WANITA DI SINI~~