Assalammualaikum malam ni rasa gatal tangan nak buat entri pasal menu untuk ibu dalam pantang,,,,heheh teringat masa berpantang tahun lepas,,,,5 hari menjadi penghuni hospital selayang aduh,,,,,jenuh rasa duk makan makanan hospital yang memang tidak sesuai untuk ibu lepas bersalin tu.....
selepas pulang je my mother cepat-cepat buat sup ikan haruan tetapi sup ni sedikit berbeza dari sup yang biasa ibu berpantang makan....kerana sup ini sedikit unikkkk hihih,,,rasa nye pun berbeza,,,,sup ini ade rasa gula melaka,lada hitam yang lebih lagi dan mmmm memang sedap ....nnt sy share tentang "rupa" sup itu lain kali,,,yang pasti bahan-bahannya hampir sama dengan sup ikan haruan ini je,,,..
mak sy memang pakar dalam menyediakan sup untuk ibu berpantang kerana beliau ada pengalaman melahirkan 11 orang adik untuk sy hihi,,,,,,jom tengok menu sup ikan di atas...
bahan-bahannya adalah:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam-di tumbuk-
3 ulas bawang merah -di tumbuk(A)
2 ulas bawang putih juga di tumbuk(A)
2 sm halia-di tumbuk(A)
1 keping asam asam kepng dan garam secukup rasa
daun bawang/sup-di hiris halus
cara-cara menyediakannya::
a)ikan dipotong dan bersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.bilas dengan iar bersih dan tos kan....
b)panaskan minyak jagung dalam periuk.tumis bahan A hingga wangi.masukkan air.
c)apabila mendidih,masukkan lada hitam,asam keping dan ikan.kacau rata dan masak lagi hingga mendidih ,taburkan daun bawang,daun sup dan garam.kacau rata dan hidangkan.
TARAAAAAAAAA,,,dah siap punnnn,,senang jer,,,,hihi.....saat berpantang adalah saat yang
penuh mencabar kerana ada banyak makanan yang perlu "di pantangi",,,,,,,,,,jadi bersabar la ye kalau nak cepat sembuh dan sihat........
~set bersalin yang selamat di ambil oleh ibu bersalin cazer atau bayi kuning~klik sini.
No comments:
Post a Comment