Pages

Thursday, 6 December 2012

FADHILAT MENYUSUKAN ANAK

Didalam islam ada menyatakan bahawa besar pahalanya seoarang ibu yg menyusukan anaknya.ia menyebut bahawa demi kesihatan anak,ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu.

sejajar dengan firman ALLAH didalam al-quran surah al-baqarah ayat 233 yg bermaksud"para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yg ingin menyempurnakan penyusuan".

imam syafie berkata "sihat atau tidak anak itu bergantung sama ada anak disusui ibu atau tidak walaupun sekali susuan".ANTARA KELEBIHAN MENYUSUKAN ANAK <3

~wanita yang memberi minum susu kpd anaknya drpd badannya (susu badan)akan dapat satu pahala drpd setiap titik susu yg diberikannya.

~jika wanita menyusui ananknya sampai cukup tempoh (2 1/1 tahun) dan beramal soleh tidak melanggar perintah allah dan taat kpd suaminya ,maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

~jika wanita memberi susu badannya kpd anaknya yang menangis ,allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

~susu ibu menjadikan anak lebih sihat drpd terkena penyakit terutamanya selesema dan batuk ,insyaallah.

~dengan memberi air susu ibu kpd anak,pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.

~jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yg sakit ,maka allah swt memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan allah.

untuk ketahui tips menarik tentang penyusuan KLIK SINI :)
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAHSIA WANITA DI SINI~~

RAHSIA WANITA DI SINI~~